Er bestaan talloze variaties van groenmuren. Verschillende formaten, afwijkende vormen en een uitgebreide plantenkeuze zorgen ervoor dat geen enkele groenmuur hetzelfde is.

Een eerste belangrijke opdeling zijn de horizontale en de verticale systemen. Bij horizontale systemen zullen planten steeds op een conventionele wijze groeien. Dit kan zowel in de volle grond zijn (grondgebonden systemen) of in plantenbakken. Bij verticale systemen zullen de planten wortelen in een verticale basis. Aangezien alle planten nood hebben aan vocht en voedingsstoffen, wordt er doorgaans een automatisch irrigatiesysteem voorzien.

Een andere belangrijke opdeling zijn de binnen- en de buitentoepassingen. Groenmuren binnen worden ook vaak groenwanden genoemd. Het kan gaan van een kleine kruidenmuur in een keuken, tot een gigantische groenwand in een inkomhal van een bankgebouw of een winkelcentrum. Doordat temperatuur en verlichting binnen meestal naar wens geregeld kunnen worden, is de plantenkeuze zeer uitgebreid. Van inheemse planten tot exotische exemplaren. Groenmuren buiten worden ook vaak groengevels genoemd. Ook hier zijn er talloze mogelijkheden op vlak van vorm en grootte. Groengevels worden afgestemd op ons klimaat door vooral te werken met een selectie aan inheemse groenblijvende planten.