Heerlijk, uw dak omtoveren in een groene oase.
Voor ieder wat wils: kies je voor eenvoudig groendak of heb je liever een echte moestuin op je dak? Alles kan.
Groendaken kunnen in principe op elke ondergrond worden aangebracht, zolang het draagvermogen van het dak de permanente belasting van het groendak toelaat.

We kunnen groendaken opdelen in twee soorten, gebaseerd op het benodigde onderhoud:

Extensieve groendaken

Dit type groendak vergt weinig onderhoud en kan bestaan uit mossen, vetplanten en kruiden. Deze traag groeiende planten dienen niet gesnoeid of gemaaid te worden en kunnen bovendien lange tijd zonder water. Geen probleem dus indien het even niet regent.
Niet enkel zijn de planten in staat om veel water op te slaan maar ook zal het overtollige regenwater vertraagd afgegeven worden. Een extensief groendak werkt immers als natuurlijke buffer bij zware regenval.

Niet enkel platte daken maar ook licht hellende daken (1-35°) kunnen voorzien worden van een extensief groendak. Het groendak fungeert trouwens als extra bescherming van het dak tegen UV-straling, extreme temperaturen en geluid.

 

 

intensieve groendaken

Het onderhoudsniveau van een intensief groendak ligt een stuk hoger dan bij een extensief groendak en is net zoals bij een traditionele tuin afhankelijk van de plantenkeuze. Zo zal gras tijdens de zomermaanden frequent gemaaid moeten worden en dienen bomen en struiken af en toe gesnoeid te worden.

Net zoals bij een extensief groendak zal overtollig regenwater vertraagd afgegeven worden aangezien het groendak als natuurlijke buffer werkt. Het groendak fungeert trouwens als extra bescherming van het dak tegen UV-straling, extreme temperaturen en geluid.

De aanzienlijke substraatlaag zorgt wel voor grotere structurele eisen en daar moet u in de ontwerpfase van het gebouw rekening mee houden.